Organic Matcha 50g
Popis
Blahodárne účinky zeleného čaju sú známe po tisícročia, ale ak existuje jeden, ktorý vyniká nad ostatnými, skutočná legenda, potom je to jednoznačne zelený čaj Matcha.
V minulosti patril medzi rituálne čaje buddhistických mníchov a cisárskeho dvora. Stal sa privilegovaným čajom japonskej elity a obľúbeným medzi samurajmi, ktorí postupom času vytvorili zenový rituál vnášajúci harmóniu a pokoj do ich času búrlivého života.
Garancia top kvality
Všade, ak nezbierame bylinky priamo z voľnej prírody, pracujeme výhradne s certifikovanými bio/organickými surovinami. Sme presvedčení, že z pohľadu čistoty a účinku v tejto kategórii nenájdete lepšie produkty.
Výroba naozaj kvalitného čaju Matcha dnes v sebe spája elementy tajomstva, tradičných postupov, ručnej práce a presnej technológie. Iba vybraná skupina elitných japonských farmárov ovláda znalosti a schopnosti, ktoré znamenajú najnáročnejšiu metódu produkcie čaju na svete. Matcha pochádza z čajovníka pestovaného špeciálnou zatieňovacou technikou. Štyri týždne pred zberom sa pole zatieni plachtami, ktoré eliminujú až 90% prirodzeného svetla. Rastliny potom kompenzujú jeho nedostatok intenzívnou produkciou biologicky významných látok. Zber čaju prebieha na začiatku mája. Listy sa trhajú výhradne ručne a po zbere sa hneď spracujú. Najskôr prejdú vodnou parou, ktorá zabráni fermentácii a zachová všetky prospešné látky. Výsledný produkt sa nazýva Arancha, čo sa dá preložiť ako surový čaj. Ďalšou fázou je triedenie, keď sa vyberajú iba najkvalitnejšie lístky. Dôležitá je farba, vôňa a chuť. Týmto krokom je zaistená nielen kvalita, ale aj jej stálosť. Najnáročnejšie je odstrániť stonky a žilnatiny tak, aby zostalo iba vnútorné pletivo listu, takzvaný mezofyl. Ide o najjemnejšiu a najčistejšiu dužinu z čajovej rastliny. Tá sa následne rozkrája na rovnaké kusy a vzniká čaj označovaný ako Tencha. Posledný, vskutku kráľovský krok, je mletie za pomoci tradičných žulových mlynov. Tie rozomelú čaj Tencha na jemný prášok, označovaný už ako Matcha. Veľkosť jedného zrniečka je 5–10 mikrónov, pričom jeden mikrón je milióntina metra. Je taký jemný a koncentrovaný, že prášok sa doslova rozpúšťa v ústach.
Mimoriadny účinok čaju Matcha sa dosiahne nielen zastúpením špecifických látok vytvorených zatieňovacou technikou, ale aj jeho obrovskou koncentráciou. Matcha sa totiž oproti ostatným zeleným čajom nelúhuje, ale priamo užíva. Tým sa jediná šálka svojím obsahom vyrovná desiatim šálkam bežného zeleného čaju.
Čo robí čaj Matcha takým výnimočným?
1. Matcha je najkvalitnejší a najúčinnejší zo všetkých zelených čajov. Pri jeho výrobe nedochádza k fermentácii, nepridávajú sa žiadne farbivá, prísady ani konzervačné látky.
2. Matcha sa pestuje výnimočnou zatieňovacou metódou. Obsahuje jedinečnú a silnú skupinu antioxidantov, ktoré sú známe ako katechíny. Až 60% z týchto antioxidantov tvorí EGCG. Tento katechín významne podporuje zrýchlenie metabolizmu.
3. Matcha sa nelúhuje, ale užíva sa celý. Vo svojej silnej, koncentrovanej podobe.
4. Jedna jediná porcia čaju Matcha obsahuje rovnaké nutričné látky ako desať šálkov bežného zeleného čaju.
5. Matcha pomáha upokojiť myseľ, osviežiť ducha, zlepšuje pamäť a náladu. Je bohatý na ojedinelú aminokyselinu L-theanín.
6. Matcha je ideálny pre diabetikov, pretože podporuje zníženie hladiny cukru v krvi. Neobsahuje žiadny cukor. Na glykemickom indexe dosahuje nulové hodnoty.
7. Matcha podporuje schopnosť organizmu spaľovať tuky až štyrikrát rýchlejšie než za normálneho stavu.
Zenová príprava čaju
Po dlhom a náročnom dni môžete svoju myseľ upokojiť pravým zenovým rituálom. Na prípravu nápoja je najpodstatnejšia obradná miska (čavan) a bambusová metlička (časen). Do misky dajte dve až tri vrchovaté čajové lyžičky Matcha a zalejte vodou, ktorá prešla varom a vychladla približne na 75°C. Metličkou našľahajte ľahkú, nefritovo-zelenú penu. Nápoj po krátkej dobe mierne zhustne a je pripravený na pitie.
Samotný zenový rituál nemá žiadnu predpísanú postupnosť úkonov. Dbá na uvoľnenosť mysle, jednoduchosť a minimalizmus. Začať môžete jednoduchou očistou rúk a úst. Použite obyčajnou vodu bez mydla. Na zenový rituál je vhodná pokojná miestnosť, kde sa dá sedieť na koberci alebo na zemi. Zbavte sa obuvi, ale nebuďte bosí. Čaj popíjajte malými dúškami a skúste precítiť jeho cestu cez vaše telo. Ak ste si na čajový obrad pozvali hostí, buďte hostiteľmi a čaj nalievajte iba vy. Prvú polovicu obradu absolvujte v tichosti, v druhej časti môžete viesť tichú konverzáciu. Obrad končíte iba vy.
Ak chcete prežiť naozaj hlboký zenový rituál, môžete vyskúšať
pravidlá majstra Eisai (1191 n. l.):
» Počas celého obradu buďte presiaknutí láskavosťou.
» Buďte zdvorilí a pokojní.
» Odložte svoju pýchu.
» Nepožadujte náčinie, ktoré patria iným.
» Nesústreďujte svoju pozornosť na čajové náčinie.
» Ak hostíte významnú osobnosť, môžete ponúknuť vhodné čajové pečivo.
» Zasvätenci by mali byť skromní, mali by chápať buddhistické učenie a mať cit pre poéziu.
» Čajový obrad sa zdá akoby presiaknutý osamelosťou. Ak usilovne hľadáte záblesk krásy, nenájdete ani štipku osamelosti. Ak však postupujete neohrabane, krása je len hromádkou smetí.
» Nemali by ste robiť ceremóniu, ktorá nie je v súlade so srdcom vášho hosťa.
Moderná (expresná:-)) príprava čaju
Moderná doba je rýchla, no napriek tomu nemusí postrádať kvalitu. Ak vynecháte zenový obrad, je príprava nápoja Matcha dielom okamihu. Namiesto misky dobre poslúži vaša obľúbená šálka alebo pohár a na našľahanie môžeme použiť napríklad šľahač na mliečnu penu („kapučínovač“) alebo elektrickú metličku. V prípade najvyššej krízy môžeme, samozrejme, použiť obyčajnú lyžičku. Zenoví majstri sa pravdepodobne budú obracať v mieste ich odpočinku, ale váš organizmus dostane z hľadiska účinných látok všetko,
čo mu patrí.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.